Eden - Helen Douglasová

26. 10. 2016

Jednoho krásného dne jsem zase zavítala do Levných knih a doufala jsem, že tam najdu pár skvělých kousků. Nakonec jsem opravdu něco našla. Vždy když s novými knihami přijdu domů, tak si je důkladně musím prohlédnout. Hned jako první mi padla do oka kniha Eden a po přečtení anotace jsem byla opravdu hodně zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet a hlavně jak se mi bude líbit. Nakonec jsem se tedy vrhla na čtení.

Eden Anfieldová je obyčejná středoškolačka, která bydlí spolu s tetou a jejím novým přítelem v krásném domě a řeší klasické středoškolské problémy. Má také svého nejlepšího kamaráda Connora, se kterým se zná už velice dlouho a tráví s ním hodně volného času. Bere ho spíš jako bratra než nějakého kamaráda a známe, jak to chodí v knihách, když jsou nejlepší kamarádi opačného pohlaví, vždy se jeden do druhého zamilují. Tady je to ale jiné, jeden žárlí a druhý to nevnímá.

Jednoho dne se ale vše zvrtne, když do školy přichází nový neznámí kluk jménem Ryan Westland. Ve škole se říká, že je z Kanady, někdo si zase myslí, že z jižní Afriky nebo z Ameriky. Nikdo vůbec netuší, odkud přišel, ale to by nebylo tak divné, kdyby se neptal na otázky typu: Kdo je Hitler? A co je pizza? Eden se do něj od první chvíle zakouká a tak víme, co asi bude následovat. Ryan se víc sbližuje s Eden a také se seznámí s Connorem, i když je pravda, že si ti dva vůbec nesednou.

Eden si myslí, že její život by mohl být konečně normální, ale to ještě netuší s kým má tu možnost každý den být. Jednoho dne se Eden ocitne v Ryanově domě, kde omylem vezme knihu, která jí nepatří. Doma to zjistí a nemůže uvěřit svým očím, co drží v rukou. Životopis svého kamaráda Connora, který byl vydán o 50 let později. Jak je to vůbec možné? Odkud Ryan přišel, že má knihu, kterou by její kamarád měl teprve napsat?

Jako vždy začneme obálkou. Jak to mám říct, obálka se mi jak líbila, tak i nelíbila. Začneme tím záporným a to je osoba, která je na ní vyfocená. Určitě víte, že nesnáším na obálce fotografie osob, protože to kazí celí pocit z knihy, jelikož si někdo představuje tu danou osobu i v hlavě i když nechce. Já jsem si sice vymyslela v hlavě někoho úplně jiného, ale mám takový názor, že obálka by měla být bez fotografií lidí.
Co se týče kladu, tak tady se mi líbí ta vesmírná atmosféra, která se samozřejmě ke knize hodí a moc se jim to povedlo. Také chválím, autorčino jméno, které je menší než název knihy.

Teď k samotnému pocitu z příběhu. Mně se kniha moc líbila, proto jsem ji přečetla ani ne za sedm hodin. Eden na mě ve výsledku působí jako oddechovka a romantika dohromady nic u čeho byste museli přemýšlet anebo luštit nějaké velké tajemství. I když vesmírné knihy moc nemusím, tak tato mě bavila, ale asi si ji po druhé nepřečtu, jednou stačilo. Co se mi hodně nelíbilo, byla až moc velká romantika. Já osobně miluji romantiku, ale tady až taková přeslazenost určitě nemusela být, zvlášť ke konci knihy mi to přišlo až moc romantické.

Osoby byly jak kladné, tak i záporné. U záporných postav vám toho nemohu moc říct, protože bych i něco prozradila a to já nechci. Jediná osoba, která mi moc nesedla a neměla jsem ji v lásce, tak je Connor, který byl takový nemastný neslaný. Vůbec se mi tam nelíbil a už od začátku jsem si říkala, s touto postavou budu mít určitě problémy. Postavy, které se mi opravdu hodně líbily, byly určitě Eden a Ryan, na ně mám pouze jednu negativní věc a to je, že byly až moc do sebe zamilovaní, až mi to přišlo v nějakých chvílích přes čáru. Jinak byly opravdu fajn a skvěle se vypořádali s různými situacemi.

Shrnutí bude opravdu lehké. Nedoporučuji lidem, kteří nemají rádi romantiku, které je tu opravdu hodně. Jako oddechové čtená na pár hodin je kniha Eden jako stvořená a díky větším písmenkám a málo stránkám vám uteče tento příběh hodně rychle. Kvůli velké romantice dávám o jednu hvězdičku méně. Kniha neurazí ani nenadchne, tak je jen na vás jestli jí dáte nějakou šanci nebo ne.

Helen Douglas se narodila v malém plážovém městečku v Cornwallu, stejně jako smyšlené město Perran, které se objevuje v After Eden. Jako dítě si ráda četla, stavěla doupata a psala příběhy z jejího městečka. Její dospívání bylo soustředěno kolem pláže. Letní dny trávila především koupáním. Letní noci zahrnovaly plážové večírky s táboráky a grilováním. Pokud pršelo, což bývalo často, přečetla spoustu knih a snila o tom, že je spisovatelkou.

Poté, co opustila školu, žila na mnoha různých místech včetně Londýna, Kalifornie, New Yorku a New Jersey. Nyní je opět v Cornwallu, kde žije mezi lesy a plážemi. Když je jasná obloha, obvykle se prochází v lese nebo leží na pláži a dívá se na hvězdy. Jestliže se snáší mořská mlha nebo prší, tráví čas čtením knih, jejich psaním a vymýšlením jejího dalšího příběh.


Originální název: After Eden
Počet stran: 254
Přeložila: Jana Jašová
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2015

Četli jste tuto knihu? Jak se vám líbila? Popřípadě máte v plánu si ji pořídit?


8 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Eden mám v to read docela dlouho a tvoje recenze mě jen utvrdila. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu. Eden zkus a uvidíš jak se ti bude líbit. Také se měj krásně. :)

      Vymazat
  2. Vypadá to zajímavě, popřemýšlím o ní. Moc pěkný článek!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc povedená recenze, ale musím říct, že kniha mě vůbec neláká. Už jsem na ni v levných knihách koukala a jsem ráda, že jsem ji tam nechala. :D
    A opět nádherné fotky! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu! Tato knížka určitě není pro všechny a když tě vůbec neláká, tak není dobré si ji kupovat. Určitě si nepřišla o nějaký extra báječný příběh. :D

      Vymazat
  4. Krásná recenze :)
    Kniha na mě čeká v poličce, tak snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥