Dvůr trnů a růží - Sarah J. Maas

13. 7. 2017


Netuším, jak se mi dřevěná rukojeť mého loveckého nože dostala do ruky. První okamžiky byly změtí vrčení toho obrovského zvířete, ječení mých sester, krutého mrazu valícího se do místnosti a otcovy hrůzou ochromené tváře.

Hodně dlouhou dobu jsem uvažovala nad přečtením této knihy, která má úspěch snad úplně všude. Byla a stále je všude vidět na sociálních sítích a já jsem pořád tápala, jestli ji zkusit nebo ne. Nakonec když jsem si mohla vybrat knihu na recenzi pro internetové knihkupectví Megaknihy.cz, jsem na Dvůr trnů a růží narazila a byla to má jasná volba.
Konečně jsem si tedy mohla přečíst retelling pohádky Krásky a zvíře a zjistit jestli i já spadám do skupiny těch lidí, kterým se knížka neskutečně líbila. A tak jsem se ponořila do světa víl a smrtelníků.

Feyre je devatenáctiletá holka, která žije v chalupě se svým otcem a dvěma staršími sestrami. Před několika lety, kdy ještě žila jejich máma, se měli neskutečně dobře, bohužel vše se změnilo, když jejich máma zemřela a oni se museli starat o otce, který moc nechodil a utápěl se v žalu.
Na smrtelné posteli, dala Feyre matce slib o který jí žádala, aby se postarala o zbytek rodiny. A to také dodržela.
Bohužel kvůli tomu Feyre nedělala nic jiného, než že obskakovala všechny členy rodiny, chodila lovit zvěř, aby měli co jíst následujících několik dní, také se starala, aby bylo dostatek dříví na zátop atd…

Jednoho dne, když šla zrovna lovit další zvěř k jídlu, potkala vlka, který byl nesmírně velký a tak se rozhodla, že ho uloví. S tím, že si maso nechají a kožešinu smění na trhu za několik peněz. To se jí také povedlo, bohužel to nemělo dlouhého trvání.
Do chalupy jim vtrhl vlk (vílí muž, který se převtělil do vlka) a odvedl Feyre do jeho velkého sídla, kde ji dle dohody nechá v zajetí po celý její život. Ale Feyre se necítila jak v zajetí. Měla vše, co si usmyslela a jedla o mnoho více jídla, než doma. Po pár týdnech se Feyre v sídle cítila jako doma a začala mít ráda i vílího muže, který jí věznil. Možná ho, ale začala mít ráda víc, než jen kamarádsky.



DVŮR TRNŮ A RŮŽÍ

SARAH J. MAAS


Počet stran: 440

CooBoo – 2016



Kdo mě sleduje na sociálních sítích, tak už jistě ví, jak se mi nakonec tento první díl série líbil. Neskutečně jsem si čtení užívala. I když s fantasy žánrem teprve začínám, tak toto mě velice bavilo a bylo to hrozně čtivé už od první kapitoly. Když jsem u těch kapitol, tak další pochvalu bych zmínila právě za toto, jelikož byly tak akorát. Ne příliš krátké, ale zase ne moc dlouhé a i díky tomuto mi to hrozně rychle utíkalo. I po dočtení jsem velice ráda, že jsem měla tu možnost si Dvůr trnů a růží konečně přečíst a zapadnout tak do skupiny lidí, kterým se kniha hodně líbila a kteří ji mohou s čistým srdcem doporučit i ostatním.

Když jsem ji asi před rokem zahlédla, tak jsem si rozhodně nemyslela, že to bude až tak výborné čtení. Vlastně to jsem si nemyslela ani, když jsem ji poprvé držela v rukou a začala číst první stránku.
Bohužel tu musím říct i dvě záporné věci na této knize. Zaprvé OBÁLKA. Ano líbí se mi, bohužel se mi nelíbí struktura (nebo jak to popsat) názvu knihy. Když knížku držíte pár minut, tak se začne loupat barva na těch písmenkách a po přečtení celé knihy vám nezbyde nic jiného než barva pouze na okrajích a uprostřed budete mít klasickou černou barvu. To určitě moc nevychytali, ale tak musím se s tím smířit, i když jsem člověk, který nerad ničí knihy a musí je mít v perfektním stavu.
Druhá záporná věc jsou POSLEDNÍCH NĚKOLIK STRÁNEK KNIHY. Bože to mě neskutečně mrzelo. Přišlo mi, že to všechno autorka až moc protahuje, a že by stačilo to o pár stránek zkrátit, ale i to se dalo vydržet a já rozhodně nebudu dávat kvůli tomu hodnocení dolů, jelikož se mi nelíbilo opravdu jen pár posledních stran.

Moc se těším na druhý díl, který si rozhodně koupím za několik dní a jsem zvědavá na další příběh od této autorky. Rozhodně knížku doporučuji a s radostí zkusím i jiné série od Sarah J. Maas. Myslím si, že by si mohl tuto knihu přečíst každý. Koukněte na mě. Já jsem úplný nováček ve fantasy žánrech a toto se mi líbilo, tak rozhodně by neměli váhat ani lidi, kteří tento žánr vůbec nečtou.


Moc děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy za poskytnutí této knihy k recenzi.
Dvůr trnů a růží si můžete koupit zde.

Výsledek obrázku pro megaknihy

9 komentářů:

  1. Pekná recenzia a krásne fotky :)! Som rada, že sa ti knižka páčila. Ja osobne som moc neuvažovala predtým, než som si ju prečítala, pretože predchádzajúca séria od Sarah J.M. - Trón zo skla si ma absolútne získala. Cítila som, že to tak bude aj v tomto prípade. Veľmi sa teším na ďalší diel, pretože tuším, že ešte sa tam veľa vecí poriadne skomplikuje. Úprimne závidím, že vám to vychádza alebo vyšlo(?) o niečo skôr :D. Btw čítala si Trón zo skla alebo to bola od autorky tvoja prvá kniha :)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj.
      Nám už druhý díl vyšel, ale já se teprve chystám si ho koupit, tak jsem moc zvědavá. Četla jsem, že druhý díl bude taktéž výborný.
      Skleněný trůn jsem nečetla. Ano toto je má první knihy od této autorky.
      Měj se krásně. :)

      Vymazat
  2. Krasna recenze Luci :) K tem strankam co se ti nelibily a tomu natahovani.. Ver, ze vsecko ma svuj duvod a urcite si co nejdriv precti dalsi dil a pochopis. Je naprosto dokonaly a ovlivni ti uplne celou tuhle knihu. Maas je dokonala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu! :)
      Už jsem někde četla, že ve druhém díle zjistíme něco důležitého o nějaké postavě (nebo co), proto jsem hodně zvědavá na druhý díl. Měla bych si ho co nejdříve koupit. :)
      Měj se krásně. :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze a krásné fotky, jak jinak. :) Asi se už konečně rozhoupu a knížku si také pořídím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu! :)
      Rozhodně si ji pořiď, je úžasná a já se teď nemohu dočkat, až si pořídím druhý díl, který má být prý ještě lepší, tak jsem zvědavá. :)
      Měj se krásně! :)

      Vymazat
  4. Knížna ne mě čeká, chtěla jsem si jí přečíst po tom bum! Je super, že se ti líbila aspoň se na co mám těšit, retellingy miluju <3 a to ty asi víš :D
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se máš na co těšit! Tak jako já se mám těšit na Měsíční kroniky, tak ty na tento díl. :)
      Jsem zvědavá na ten další. :)

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze, knížku jsem zatím nečetla, ale rozhodně jí mám v plánu. :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥