Esej o tragédii - recenze

14. 2. 2015


Esej o tragédiiNázev: Esej o tragédii

Autor: Elizabeth Labanová

Počet stran: 283

Překlad: Štěpán Hnyk

Nakladatelství: Host

Rok vydání: 2014

Anotace: Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: " Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň. " Ale přítel je to poslední, co Tim hledá - doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, ohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku.




Když hledá Duncan svůj pokoj na koleji doufá, že nedostane pokoj po albínovi Timovi, který bydlel v nejmenším pokoji s malým okýnkem. Nakonec se tak stane. V Irvingově škole je taková tradice, že každý čtvrťák tam nechá nějaký dárek pro nového člověka, který tam bude bydlet místo něj. Vždy je to nějaký alkohol nebo něco k jídlu, jednou se tam ale objevil i šek na pět set dolarů. Duncan tam ale objeví cédéčka a dopis, který mu tam Tim nechal. Přečetl si dopis a koukl se na první cédéčko. Od té doby se nemohl odtrhnout a koukal se na další a další.

" Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň. "


První co jsem si říkala o této knize je to, jak je malá a na dotek příjemná. Z fotek v různých recenzích jsem myslela, že je tato kniha větší, ale to nevadí. Obálka je skvělá, perfektně se hodí k tomuto příběhu a i různé kapitoly jsou dobře vymyšlené



Tato kniha je jak o Timovi, tak o Duncanovi. Na začátku každé kapitoly je napsáno jméno o kom se tam bude vyprávět, tak se nemůže stát, že by jste nevěděli o kom to zrovna je. Mě se jednou stalo, že se mi nějaké příběhy už pletly do sebe, tak jsem se pro jistotu koukla na začátek jaké jméno je tam napsané, ale stalo se mi to jen jednou.


Když otevřete knihu, uvidíte mapu Irvingovi školy, kde se dozvíte co kde je. Tento nápad s mapou se mi hodně zalíbil a doufám že ji uvidím i v jiných knihách. Příběh nebyl ani protahovaný ani příliš krátký, ale tak akorát a to je dobře, protože knihy ve kterých se vše popisuje do detailů nemám moc ráda. 


Výsledek obrázku pro Elizabeth Labanová
Autorka této knihy Elizabeth Labanová je americká spisovatelka žijící ve Filadelfii. Pracovala ve zpravodajství televize NBC, vyučovala a přispívala do několika novin a časopisů. Esej o tragédii je jejím prvním románem pro mládež a vynesla jí ocenění Association of Booksellers for Children v kategorii New Voice Selection. Tato kniha se prodává v jedenácti zemích. V češtině již vyšla autorčina Příručka pro babičku a dědečka




Od začátku do konce jsem se nemohla od této knihy odtrhnout, proto dávám 5 hvězdiček. Určitě ji budu všem doporučovat a doufám, že si ji někdy znovu přečtu, protože stojí za to.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví megaknihy.cz
Knihu si můžete koupit zde.




8 komentářů:

  1. ja jsem pri cteni porad cekala co z toho vypadne, nebylo to zadne veledilo, ale stejne se mi to moc libilo :-)

    OdpovědětVymazat
  2. O téhle knížce jsem už slyšela hodně, možná na ni někdy mrknu. Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka i vnitřní grafické zpracování je opravdu skvělé a ke příběhu se hrozně hodí. A co se týče samotného děje - naprosto úchvatný. Souhlasím s plným počtem hvězdiček, protože kniha si to rozhodně zaslouží :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku musím do příštího měsíce přečíst na recenzi a ted už se na tení opravdu moc těším. :)

    OdpovědětVymazat

Mockrát děkuji za přečtení tohoto článku ♥